torstai 6. tammikuuta 2011

"Ei voida tehdä mitään kun ei ole sattunut mitään"

Tunnistaako joku joskus kuulleensa ko. lauseen?

Joskus tuntuu, että tämän auvoisen Suomenmaamme virkavallan kädet on hiukan liian sidottu. Monessa asiassa. Virkavirhesyyte kun napsahtaa kovin kovin helposti. Ajatellaanpa vaikka perheen äitiä, jonka mies käyttäytyy aggressiivisesti. Ei lyö eikä tuupi, mutta haukkuu, uhkailee ja alistaa henkisesti. Äiti epäilee, että seuraava vaihe on päälle käyminen. Äiti ilmoittaa poliisille ja pyytää apua. Ja kuulee otsikonmukaisen lauseen.
Tai hullu ex-puoliso käy kolkuttelemassa ulko-ovea ja syytää tappouhkailuja minkä ehtii, pyrkii väkisin sisään ja lähettää sanansaattajan kertomaan aikeistaan. Pelästynyt, unettomia öitä viettävä nainen/mies ilmoittaa poliisille. Ja kuulee otsikon mukaisen lauseen.
Teinipoika uhataan hakata koulussa koska ei suostu antamaan rahaa uhkailijoilleen. Hän ilmoittaa uhkauksesta poliisille. Ja kuulee taas tuon saman lauseen.
Tai vanhemmat pelkäävät lapsensa puolesta. Tietävät, että puoliso on väkivaltainen mutta lapsi ei myönnä sanallakaan tällaista. Vanhemmat ilmoittavat poliisille. Ja mitähän heille sanotaankaan...?
Sama vaikkapa vaarallisissa risteyksissä, joihin kansalaisadressilla kerätään nimiä liikennevalojen puolesta. Mutta kun ei ole mitään peltikolaria vakavampaa sattunut niin ei voida tehdä mitään.

Miksi pitää sattua jotakin vakavampaa ennenkuin siihen voidaan puuttua? Missä on ennaltaehkäisevä toiminta??? Lastensuojelu ja sossut on kyllä oven takana heti kun joku vittumainen naapuri kiusallaan tekee väärän ilmoituksen että lapsia varmaan hyväksikäytetään tai lyödään. Sossuthan sieltä sisälle pukkaa ja sanoo "että me tehdään vaan työtämme, tämä on tällainen tarkastuskäynti, ennaltaehkäisevää, tiedäthän". Hyvä, että edes joku tekee ennaltaehkäisevää työtä.... Miksi sitten aikuisia ei suojella???????????

Mitä ihminen voi tehdä? Ottaa oikeuden toimia ennaltaehkäisevästi omiin käsiinsä tai jäädä odottamaan että jotain sattuu. Varsin moni jää odottamaan. Ja kun jotain sattuu, pääsee pahimmassa tapauksessa koristamaan väkivaltaisen kuoleman kohdanneiden tilastoa. Jos ei odota vaan katsoo, että uhkailija saa sitä mitä tilasi, saattaa päätyä veden ja leivän ääreen itse tai ainakin saada merkinnän hätävarjelun liioittelusta. Reilua eikö vaan?

Tässä maassa poliisit ei saa tehdä työtänsä, tiedättehän, to serve and to protect. Heillä ei ole sellaista oikeutta kuin itsepuolustus; siitä pääsee välittömästi tutkintaan virka-aseman väärinkäytöstä. Heillä ei ole oikeutta auttaa uhreja ennenkuin mitään tapahtuu, koska kenenkään vapautta ei voida riistää ilman pirun hyviä perusteita. Lähestymiskieltoa ei voida määrätä, ennenkuin jotain on konkreettisesti tapahtunut. Tiedän monia poliiseja, joita ahdistaa tehdä työtänsä, kun sitä ei voi tehdä kunnolla. He tietävät, että heille ilmoituksen tehnyt, kauhuissaan oleva perheenäiti, ei välttämättä näe ensi kesää. Oikeudentaju sanoo, että kusipäinen ex-puoliso pitäisi pistää rautoihin, tai vielä mieluummin hautaan, mutta Suomen laki ei salli sellaista. Ei käy kateeksi kyttiäkään.

Mutta on se vaan lottovoitto syntyä Suomeen. Niin kauan sinä tai kukaan läheisesi ei erehdy rakastumaan kehenkään narsistiin.

1 kommentti:

  1. Jälleen Täyttä Asiaa!!!
    T. onneksi narsistista/narsisteista eroon päässyt

    VastaaPoista