keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Kymppiäitin pörhistelyjä

Pitäisikö tuo vaihtaa koko blogin otsikoks? No, en taida kun tähän mun elämänmenoon mahtuu aika paljon muutakin kun äitiys. =)

Mutta hei! Arvatkaa mistä just tulin? Ruokapöydästä! Juu-u. Tein sitä lohta ja jälkkäriksi porkkanakakkua ja sumppia. Koska lopputulokset maistui makoisalta, taidan tänne pistää vähän ohjetta ja kuvatuksia.

Oiva Lohi(tander)
* Puolikas lohifileenköntti, semmonen puoli kiloo on aika hyvä, riippuu paljonko on syöjiä.
* Sitruuna, ihan kokonainen
* Smetanapurkki
* 2.5 dl mukakermaa (oman painoindeksin ja peilin kestävällä rasvaprosentilla, meillä se oli tänään 7%)
* Tillinippu, vähempikin riittää kun koko ruukullinen
* Sitruunapippuria, suolaa, mustapippuria, chilijauhetta, sokeria, viisi senttiä sinappia

Keikauta lohi selkänahalleen vuokaan. Puristele sitruunamehu päälle. Hiero suolaa (haavoihin?) ja mustapippuria lohiparan lihaan.
Sekoita smetana ja mukakerma toisiinsa ja lisää joukkoon sitruunapippuria, lisää mustaapippuria, suolaa, chiliä, teelusikallinen sokeria ja se viisisenttinen sinappi. Sekottele tasaiseksi ja kippaa lohen ylle. Varmista lohen tukehtuminen silppuamalla tilliä kasapäin päälle. Sitten vaan foliota päälle (tai kansi) ja uuniin 175 asteeseen kolmeksi vartiksi. Kivan kirpsakkaa! Itte väänsin kalan kaveriksi mokkoa elikkäs pottumuusia. Ja koska leikin kevytkokkia jo tuon mukakerman kanssa niin lätkäytin mokkoon 150 grammaa VOITA! Oli hyvää. =)

Tässä on Oiva Lohitander saunasta tulleena:




Ja sitten se porkkanakakku. Mä en ikinäkoskaan malta tehdä mitään ruokaa tahi muuta kokattavaa ohjeen mukaan. AINA pitää hifistellä. Niinpä alla oleva ohje on mukaelma ainakin kahdeksasta eri porkkanakakusta. Ihan hyvää tuli mutta miksi oi miksi laitoin tuota inkivääriä vaikka vaisto käski jättää pois??? Ens kerralla en laita, en tykkää inkivääristä muutenkaan.


Tiijjan Porkkanatorttu

8 dl porkkanaraastetta
1,5 dl mantelirouhetta
4,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria (tää oli hifistelyä. Varmaan kelpaa 3,5 dl normisokeriakin)
4 munaa
1 tlk ananasmurskaa (suosittelen valuttamaan ensin...........!)
2 dl öljyä (ens kerralla koitan voilla...)
3 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä (ei olisi pitänyt...)
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa

PÄÄLLINEN:
400 g eli kaksi purkkia Philadelphia-tuorejuustoa. Varmaan käy joku muukin.
2 dl pölysokeria (tomusokeria suomeksi)
1 1/2 rkl sitruunamehua
2 tl vanilliinisokeria (hifistelyä. voi jättää pois)

1. Surauta sokeri(t) ja munat kunnon vaahdoksi. Öljyn voipi vispata joukkoon lopuksi
2. Sekoita jauhot, leivinjauhe, sooda, mausteet ja mantelit keskenään. Nostele varovarovasti munavaahtoon.
3. Porkkanat ja ananasmurska kanssa varovasti tuonne taikinaan. Itse oikaisin ja laitoin vuoron perään jauhoseosta ja porkkana-ananasta. Tuumasin, että oli helpompi nostella kun ei mene taikina liian kuivaksi.
4. Uunipellille vaan tasaiseksi levyksi. Uunita 175 asteessa ja semmonen 50-60 minuuttia.
5. Annahan jäähtyä äläkä mene sorkkimaan ja mävähänvaanmaistelemaan!
6. Tee päällinen sekoittamalla ainekset. Jos torttua on vielä jäljellä uunipellillä, niin levitä täyte. Jos ei, niin vetele täyte sellaisenaan napaasi. Tapansa kullakin!
7. Keitä sumpit. Syö torttua sumpin kanssa.




Maukasta päivää!

4 kommenttia:

  1. Namnamnami:P Kivat ohjeet, lohta onkin jääkaapissa, testiin siis Oiva Loh(i)tander;D

    Mekin käydään pääasiassa Lidlissä, oikeasti vihannekset ja kasvikset ja hedelmät on kylän tuoreimpia ja parhaimpia ja halvimpia.

    Se vaan on harmi, kun on niitä teemaviikkoja ja sieltä nappaa jonkun ihanan tuotteen, jota ei sitten enää valikoimassa olekaan myöhemmin. Olisko ollu Ranskaviikolla joku CremeBrulee- lisää vain maitohässäkkä ja sitä oon nyt odotellut valikoimaan takaisin... Se oli niiiiin hyvää ja se sokerikin meni siinä pinnalla semmoiseksi kikkareiseksi, kuten asiaan kuuluu.

    VastaaPoista
  2. Joo, se on kyllä totta. Mutta toisaalta se on just kivaakin, että valikoima vaihtuu tietyiltä osin usein. Mä aina hamstraan kauheat kasat jotain hyvää juttua, jos pelkään sen katoavan valikoimasta. =). Meillä kans ei paljon Valintaladon hedelmätiskeihin edes viitsi vilkaista LIdlin tiskien jälkeen.

    VastaaPoista
  3. Ihanasti kirjoitetut ohjeet vaikken itse kalaa oikeastaan syökään. Vaikka haluaisin tykätä.

    -Olet ollut ahkera!-

    Meillä ei ole Liiteriä lähellä, mutta jos ollaan autolla liikkeellä, niin toisinaan käydään. Pakko tyytyä jalkaisin Valtsun vieressä olevaan Alepaan.

    VastaaPoista
  4. Ei ole kala munkaan ykkössuosikkia, enkä ole mikään kalanlaittaja. Mutta toi lohi on aika semmoista neutraalia eikä liian "kalanmakuista", lienee kiitos tehoviljelyn... Toinen mitä syön on tonnikala -purkissa tai pihvinä- mutta siihen se oikeastaan jää. Mä en syö naudan- enkä possunlihaa juuri ollenkaan, joten on ollut "pakko" alkaa tykätä kalastakin. On muuten niin vähän vaihtoehtoja tämmöisellä ronkelilla kun en mihinkään soijajuttuihin lähde ollenkaan... =D

    VastaaPoista